Vanliga frågor

Det finns en uppsjö av mer eller mindre vanliga frågor som brukar dyka upp, här har vi samlat de flesta. Hittar du inte det du undrar över kontakta oss via Kontakt eller fråga någon av instruktörerna på klubben.VANLIGA FRÅGOR


F.     Måste jag vara vältränad för att börja träna BJJ? (Jag är ur form, måste bara träna upp mig lite först...!)

Kort svar: Nej, du behöver inte vara vältränad för att börja träna. Du kommer dock bli det om du börjar och kör regelbundet. BJJ tränar kondition, smidighet och styrka på ett väldigt kul sätt.


F.     Är jag för gammal för att börja träna?

Nej, oavsett vilken ålder du än befinner dig i är svaret detsamma. Finns en uppsjö av exempel på folk som tränar BJJ i 60-70 årsåldern runt om i världen. 


F.     Jag är tjej, är BJJ något för mig?

BJJ är absolut för tjejer, faktum är att tjejer oftare utvecklas snabbare än killar då de inte förlitar sig på styrka utan lätt kan ta till sig tekniker som visas. BJJ som kampsort utvecklades med syfte att en fysiskt mindre person ska klara av en större och starkare motståndare via teknik och har visat sig framgångsrikt under decennier. Sett ur ett självförsvarsperspektiv är det få kampsorter som mäter sig med BJJ när det gäller effektivitet.


F.     Vad behöver jag för utrustning/saker till träningen?

Till dina första pass behöver du t-shirt och shorts/långbyxor, vattenflaska och nyfiken inställning. Väljer du att fortsätta kommer du behöva köpa en GI (träningsdräkt) samt rashguard. Många har även tandskydd. Det finns flera på klubben som kan hjälpa till med GI-inköp så att det blir lätt och rätt från början. Vi rekommenderar även en Dauer-binda om olyckan är framme för att linda stukningar etc., går att köpa på Apotektet för ca 70:-


F.     Är det mycket skador inom BJJ?

Förhållandevis lite, idrotter som fotboll, hockey och ridning har t.ex betydligt högre skaderisk. Vi lägger stor vikt vid att så gott det går förebygga skador via ordentliga uppvärmningar samt ett schysst sätt att sparras på där vi tränar hårt utan att vara vårdslösa.


F.     Är det sparkar och slag i BJJ?

Nej, det förekommer inte slag och sparkar i BJJ utan kast/nedtagningar och stryp/lås. Vill du komplettera med detta kör du även MMA som har slag- och sparkar i sitt utbud.


F.     Måste jag tävla?

Nej det måste man inte. Däremot är det utvecklande för både dig och klubben om du väljer att tävla, klubben åker på flera tävlingar om året så vill du testa dina tekniker i "skarpt läge" mot andra är det fritt fram.


F.     Hur ser ett vanligt pass ut?

Ett vanligt pass innehåller så gott som alltid uppvärmning, tekniker, situationssparring och fri sparring. Ibland mer eller mindre av de olika delarna beroende på var i terminen vi befinner oss.


F.     Jag är på genomresa/besök och vill gästträna hos er, är det ok?

Vad kul, du är välkommen att köra. Kom till valfritt pass och presentera dig för den instruktör som har passet!


F.     Hur fungerar det här med bälten egentligen?

Alla startar med VITT bälte och efter det så följer, BLÅTT, LILA, BRUNT och SVART. Vi utgår från IBJJFs minimikriterier gällande graderingar men gör individuella bedömningar inför varje terminsavslut.

Det förekommer inte gradering i vanlig bemärkelse på så vis att du visar upp dina färdigheter utan du får bältet när dina instruktörer anser dig vara redo. Med redo innebär att du står dig bra mot de som är bältet ovanför dig i sparring samt har förståelse för positioner och tekniker. Dina instruktörer kommer hela tiden säga vad som fungerar bra och vad du behöver tänka på så försök att bara hänga med på resan så kommer bältet som en bonus.

Det tar förhållandevis lång tid att gradera sig i BJJ, räkna med 10 år från vitt till svart med regelbunden träning.

VANLIGA FRÅGOR ?

Kontakta oss

Grännavägen 24

561 34 Huskvarna

Tel: +46703401360

Följ oss

Facebook

Instagram

Glädje, gemenskap och respekt

KINGPIN GRAPPLING